Helhedsplanen for Aarhus Ø omfatter Forbindelser, Lystbådehavn, Boulevarden, Pier 3 samt Bassin 5 og 7.
Aarhus Kommune har i november 2022 til februar 2023 afholdt en Borgerinddragelsesproces/Workshops for den fremtidige Helhedsplan for Aarhus Ø.
Processen munder ud i en række anbefalinger for den videre udvikling af Aarhus Ø, som præsenteres for Byråd og Borgere i foråret 2023.
FAØ har deltaget aktivt i processen, og forventer at bidrage og blive hørt i det videre udviklingsforløb, ved aktiv deltagelse i følgegrupper og styregruppe samt i bestyrelsen for det fremtidige Udviklingsselskab for Aarhus Ø/Pier 3.
FAØ´s tilgang er en tidlig, konstruktiv og positiv dialog på forkanten af by- og projektudviklingen, i tæt samarbejde og sparring med embedsfolk og politikere i Aarhus Kommune samt andre interessenter.
FAØ forventer medindflydelse ved aktiv og rettidig, kompetent og saglig samt engageret indsats.
Det er fællesrådets holdning, at Pier 3 skal være en kultur-, natur- og forenings Ø for Aarhus borgere og gæster med væsentlige grønne og rekreative arealer til fælles anvendelse.
Vi mener, at muligheder for rekreative vand- og landaktiviteter drevet af foreninger, skal vægtes højt.
Fællesrådet mener, at alt byggeri skal forholde sig til bæredygtighed og være CO2 neutralt med fokus på fælles kulturelle og almennyttige interesser og aktiviteter.
Fællesrådet ser Pier 3 i sammenhæng med aktiviteterne i Bassin 5 og 7. Permanente aktiviteter skal balanceres med helhedsplanen.
Fællesrådet arbejder målrettet på at deltage aktivt i følge-og styregrupper omkring udviklingen og eksekveringen af helhedsplanen.
Fællesrådet arbejder for, at der skal være sikker fremkommelighed og tilgængelighed for alle”, der færdes på samt til og fra Aarhus Ø og de bynære havnearealer
Fællesrådet ser kollektiv transport som et vigtigt bindeled mellem Øen og øvrige Aarhus.
Fællesrådet mener, at Bernhard Jensens Boulevard er hovedfærdselsåren, som skal kunne understøtte fremtidens krav til trafikafvikling for alle trafikanter, både på langs og på tværs af Boulevarden.
Fællesrådet arbejder for en adskillelse af bilister, cyklister og gående, så sikkerheden på Aarhus Ø og tilstødende områder prioriteres.
Fællesrådet arbejder for en forbindelse mellem Aarhus Ø og Risskov under hensyntagen til sejlads for Lystbådehavnen og Det Internationale Sejlsportscenter
Fællesrådet arbejder for, at parkering skal være i parkeringskældre eller integrerede parkeringsanlæg og for, at der etableres tilstrækkelige forhold for cykelparkering både i P-kældre og på terræn.
Fællesrådet bakker op om en velfungerende Aarhus Havn der støtter byens udvikling, men er kritisk i forhold til Aarhus Kommunes og Havnens præmisser for en udvidelse.
Fællesrådet samarbejder med de øvrige fællesråd, forskere og eksperter for at få belyst behov og konsekvenser for en Havneudvidelse, der tilgodeser byens borgere og naturen omkring Aarhus.
Fællesrådet anbefaler at Aarhus Havn prioriterer behovet for et effektivt transportcenter for varer og passagerer, og over tid afvikler produktions- og industri virksomheder på havnen som påfører byen risici og belaster byen med støv, støj og lugt.
Fællesrådet går ind for bæredygtighed og grøn omstilling, men er imod at der opstilles bynære kæmpevindmøller på Aarhus Havn, nær ved tæt bymæssig bebyggelse med mange tusind borgere, som påføres betydelige gener og risici.
Vindmøller bør placeres hvor de producerer mest grøn energi og generer mindst, det vil sige i vindmølleparker ude på havet.
Fællesrådet arbejder få at få indflydelse på, hvordan områdets midlertidige aktiviteter både på land og på vand udformes. Fællesrådet er løbende i tæt kontakt med Aarhus Kommune om følgende:
Midlertidige trafikforhold ved omlægninger ved byggepladser og transport af byggematerialer
Midlertidige forsøg med kørebaner og beplantning af Bernhard Jensens Boulevard
Midlertidige aktiviteter i kanaler og bassiner
Midlertidige aktiviteter på Pier 3
Midlertidige legepladser og aktiviteter for børn
Fællesrådet arbejder på at kommende byudvikling på Indre Ø skal afbalanceres med byggeriet langs Skovvejen og Kystvejen
Fællesrådet arbejder på at skyggevirkningen fra de kommende byggerier på minimeres, så aktiviteter i Bassin 5 og Pier 3 bliver generet så lidt som muligt. Og at udsynet fra Skovvejen og Kystvejen bibeholdes bedst mulig.
Fællesrådet ønsker ikke at kommende byggeriet inddrager offentlig tilgængelig arealer.
Fællesrådet ønsker byggeri på maksimum 8 etager, men arbejder for at mest mulig bliver 4-6 etager.
Fællesrådet er generelt optaget af at Århus Ø og de bynære havnearealer holdes pæne og rene.
Fællesrådet har løbende kontakt til Århus Kommune, grundejerforeninger og ejerforeninger hvor vi via dialog opretholder, at området fremstår pænt og imødekommende.
Fællesrådet opfordre alle der bor på øen, foreninger, ejerforeninger og gæster om at benytte Århus kommunes app Borgertip, når man ser noget som ikke er som det bør være
Fællesrådets tilstræber gennem kommunikation at synliggøre Fællesrådets holdninger og interesser.
Fællesrådet etablerer hjemmeside primo 2023, hvor fællesrådets arbejdsområder, aktiviteter og holdninger er beskrevet
Fællesrådets bestyrelse opretter mailgrupper, hvorfra der sendes orienteringsmail til medlemmerne om kommende møder og kommunale aktiviteter.
Fællesrådet er i dialog med medlemmerne via mail og møder.
Fællesrådets bestyrelse inviterer løbende medlemmer til dialogmøder om aktuelle emner.
Fællesrådets bestyrelse afholder repræsentantskabsmøde én gang om året.
Fællesrådets hjemmeside og facebookgruppe bruges til at orientere om aktiviteter etc.
Fællesrådet mødes jævnligt med øvrige fællesråd i Århus