15. januar 2025
På Borgermødet i Turbinehallen d. 10. december 2024, blev det første oplæg til udviklingsplan for Pier 3 præsenteret, som vist på illustrationen ovenfor. Fællesrådet for Aarhus Ø og De Bynære Havnearealer, ser mange positive elementer i det fremlagte oplæg, men savner nogle væsentlige dele af de ønsker, som borgerinddragelsen efterspørger, samt savner fokus på nogle af de grundlæggende forudsætninger for færdigudvikling af Aarhus Ø.
Der er tale om det første spæde udkast til udviklingen på den tidligere færgeterminal på Pier 3, og selvom Fællesrådet har en række ”opmærksomhedspunkter” til drøftelse og bearbejdning i den videre proces, ser vi også mange positive elementer i forslaget, blandt andet:
Der er tænkt i en Helhedsplan for færdiggørelse af Aarhus Ø, som skaber sammenhæng for både Pier 3, Indre Aarhus Ø og Pier 2.
Historiske spor bevares ved genbrug og transformation af bygninger og anlæg som Shippinghus, Pakhus 77, Lodstårnet/Lodsbassinet og Kajkanter.
Der skabes en fin Tvær-forbindelse fra Lystbådehavnen, over Indre Ø og Pier 3, ned til Lodstårnet og Lods-bassinet på Pier 3, med små Torve-/Plads-dannelser på Indre Ø og Pier 3.
Der er tale om forholdsvist lave 3-6/7 etagers karrébebyggelser på Pier 3 (som dog ligger tæt og dækker der meste af Pier 3).
Der tænkes afsat et grundareal på 10.000 m2 til et kommende Naturhistorisk/Science-Museum på Pier 3, dog på Pakhus 77-arealet, som i dag er et aktivt midlertidigt sport- og fritidscenter.
Der skabes nogle gode overgange til Bassin 5 og Bassin 7 ved Pier 3-kajkanterne, med god kontakt og adgang til vandet og vandaktiviteterne, samt aktiviteter langs kajkanterne.
Pier 2 er bibeholdt som grøn eventplads/Park (men det erstatter ikke behovet for grønne rekreative arealer på Pier 3).
Fællesrådet for Aarhus Ø og De Bynære Havnearealer, ser som nævnt mange positive elementer i det fremlagte oplæg, men savner nogle væsentlige dele af de ønsker, som borgerinddragelsen efterspørger, blandt andet:
Der savnes grønne friarealer af betragtelig størrelse på Pier 3 i tilknytning til Lods-tårnet/Lods-bassinet og Museet/Pakhus 77.
Pier 3 er tæt bebygget, og der bør disponeres/reserveres mindst 1/3 af det samlede areal på Pier 3 til Grønne rekreative arealer, det Kulturelle i et kombineret Foreningshus/Kulturhus/Museum, samt Fritidsaktiviteter i et transformeret Pakhus 77.
Langsgående kanal ved Boulevarden er inddraget/indsnævret til byggefelt, men bør som grundlæggende element i Masterplanen bevares.
De tværgående kanaler på Pier 3 er inddraget til byggefelter, og bør så medføre tilsvarende ekstra offentlige friarealer andre steder på Pier 3.
Vej-indsnævring og Bebyggelse og etablering af handelsgade på Boulevarden som er hovedfærdselsåren på Aarhus Ø, begrænser trafikafviklingen og hæmmer/bremser redningskøretøjer.
Handelsgaden på Boulevarden kunne i stedet etableres på Tværforbindelsen fra Lystbådehavnen til Lodstårnet.
Broer over Bassin 5 og Bassin 7 er en spændende ide, men begrænser måske det maritime liv, sejladser og vandaktiviteter, samt øger anlægs-omkostningerne.
Fællesrådet savner fokus på væsentlige grundlæggende forudsætninger for udarbejdelse af Udviklingsplaner og færdiggørelse af Aarhus Ø, som:
Trafikanalyser og Trafikplan,
Arealopgørelser og bebyggelsesprocenter,
Økonomisk oversigt og status for salg af byggeretter og anlægsudgifter.
Aarhus Kommunes oplæg til Visionsplan var i offentlig høring frem til 6. december 2024, og Aarhus Kommune forholder sig nu til de indkomne høringssvar.
Aarhus Kommune lægger op til at Visionsplanen følges op af Trafikanalyser og udarbejdelse af en Trafikplan for færdigudvikling af Aarhus Ø, og har oplyst at der starter en borgerinddragelses-proces om dette i begyndelsen af 2025.
Før man kan vurdere en plan om at snævre Bernhardt Jensens Boulevard ind for at skabe en handelsgade på hovedfærdselsåren til og fra bydelen, er det bydende nødvendigt at tage højde for at der tilføres yderligere 3.000-4.000 beboere til Aarhus Ø samt kommer yderligere mange tusinde erhvervsdrivende, handlende og gæster på Aarhus Ø.
Der savnes en status og opgørelse for arealerne på Aarhus Ø, med hensyn til de enkelte byggefelters matrikelareal, bebygget areal, bygget etageareal, bebyggelsesprocenter og friarealer.
Opgørelsen bør endvidere vise fordeling på ejerboliger, almennyttige boliger samt erhverv og butikker samt antal P-pladser, samt gøres op på hvad der er realiseret/bygget og hvad der er under opførelse, samt hvad der potentielt ligger i de resterende byggefelter.
Opgørelserne bør holdes op imod de oprindelige samt nugældende rammeplaner for Aarhus Ø samt udviklingsplaner.
Fællesrådet savner ligesom mange byrådspolitikere, at økonomien for Aarhus Ø bliver mere belyst.
Der bør foreligge en opgørelse for hvad der er realiseret ved salg af byggeretter samt brugt på anlægsarbejder og udviklingsomkostninger, samt et budget for resterende salg af byggeretter samt udviklings- og anlægsomkostninger.
Der savnes information og transparens omkring indtægter fra salg af byggeretter og udgifter til byggemodning og byudvikling mv, som en grundlæggende forudsætning for at man kan styre efter et politisk mål om Økonomisk Balance for Aarhus Ø.
Aarhus Byråd har stort fokus på bæredygtighedsmål og reduktion af klimabelastningen.
Fællesrådet opfordrer til en minimalisk og bæredygtig tilgang til færdigudvikling af Aarhus Ø.
Der er hidtil bygget højt og tæt på Aarhus Ø, og bygget mange flere m2 og med meget færre m2 grønne friarealer end den oprindelige Masterplan, Helhedsplan og Kvalitetshåndbog lagde op til. Der er opstået et underskud og en ubalance i forhold til grønne friarealer på Aarhus Ø.
Hvor lidt kan man nøjes med at bygge på Pier 3, og dermed hvor lidt CO2 kan man nøjes med at udlede, for at der er økonomisk balance i anlægs-økonomien, samt skabes plads til grønne friarealer på Pier 3 og dermed mere balance i grønne arealer på Aarhus Ø?
Fællesrådet oplevede i vinteren 2022/2023 en rigtig god borger-inddragelses- og workshop-proces med Aarhus Kommune og stadsarkitekten
Der kom input fra mere end 3.500 engagerede borgere, ligesom Fællesrådet der repræsenterer 35 ejer- og boligforeninger med tilsammen ca. 7.000 beboere på Aarhus Ø, samt 20 foreninger på havnen der repræsenterer 16.000 medlemmer, har været involveret.
Den omfattende Borgeinddragelses-proces har ført til Borgernes og Aarhus Kommunes Anbefalinger til færdigudvikling af Aarhus Ø - et 70-sider opsamlings-katalog på Borgerinddragelsen som den fremtidige Udviklingsplan for Pier 3 skal evalueres efter.
Hovedkonklusionen fra Borgerinddragelses-processen og Anbefalingerne er, at Aarhus Ø mangler Grønne rekreative arealer af betragtelig størrelse samt Fritidsaktiviteter og Kulturelle aktiviteter som ønskes placeret centralt på Pier 3.
Disse Anbefalinger og Stedsanalysen samt den nye Visionsplan danner grundlag og retningslinjer for udvikling af Pier 3 og færdigudvikling af Aarhus Ø, som det sammenfattende er udtryk i de Strategiske Temaer der ligger til grund for udbud og evaluering af Udviklingsplanen for Pier 3.
Fællesrådet har haft en god og konstruktiv dialog med projektudvikler og Aarhus Kommunes embedsfolk om udviklingen af Pier 3.
På Borgermødet i Turbinehallen d. 10. december 2024 præsenterede Investorgruppen sit første oplæg til Udviklingsplan for Pier 3, som er et øjebliksbillede af en udviklingsproces i bevægelse.
Der pågår en viderebearbejdelse af det første oplæg, og det næste oplæg til Udviklingsplan forventet præsenteret af Investorgruppen og Aarhus Kommune på et Borgermøde i februar/marts måned, hvorefter projektudviklings-teamet færdiggør forslaget til Udviklingsplan som præsenteres og afleveres til Aarhus Kommune i april måned, til efterfølgende Byrådsbehandling og offentlig høring.
Fællesrådet ser frem til den videre dialog med projektudviklere og embedsfolk, og har tiltro og store forventninger til at Aarhus Kommune og Projektudviklings-teamet leverer en Udviklingsplan som tilgodeser og lever op til Borgernes ønsker, anbefalinger og forventninger fra Aarhus Kommunes omfattende Borgerinddragelsesproces.