14. maj 2024
Bliv frivillig på valgstedet ved Generationernes Hus på Aarhus Ø (eller et andet valgsted) ved Europaparlamentsvalget den 9. juni. Læs mere og tilmeld dig på www.aarhus.dk/valg
En valgdag er demokratiets festdag. Som frivillig tager du aktivt del i demokratiet og er med til at give borgerne i Aarhus Kommune en god oplevelse på valgdagen.
Du er vigtig! Uden frivillige kan vi ikke gennemføre et europaparlamentsvalg. Samtidig skaber du den gode stemning og sikrer, at valgdagen afvikles efter reglerne med smil og godt humør.
For at blive frivillig skal du være 18 år, have bopæl i Aarhus Kommune og stemmeret ved EP-valget. Det er også vigtigt, at du har et godt helbred, da en valgdag er meget lang. Du får selvfølgelig pauser undervejs, men du må ikke forlade valgstedet i løbet af dagen.
Som frivillig er du med til at afvikle EP-valg efter valglovens bestemmelser og skabe god stemning på valgdagen. Du er med til at udlevere stemmesedler, krydse vælgerne af i listerne, hjælpe vælgerne, så de kan afgive deres stemmer, og tælle alle stemmerne op efter valgstedet er lukket.
Du skal også guide vælgerne ind og ud af stemme-rum og sikre, at deres stemmeseddel kommer i stemmeurnen.
På hvert valgsted er der en valgstyrerformand og en valgsekretær. Det er de to, som har det øverste ansvar på valgstedet og styrer dagens gang. Du kan altid henvende dig til dem, hvis du har spørgsmål til fx dine opgaver eller reglerne ved valget.
Frivillige ved valg kaldes også tilforordnede. Det er de tilforordnede, der sørger for, at vælgerne får stemt, og valgdagen går godt.
Hvert valgsted har mindst fem valgstyrere. Deres rolle ligner de tilforordnede, men de skal også skrive under på, at valgafviklingen og optællingen af stemmerne er gået rigtigt for sig. På de større valgsteder møder der stemmetællere ind og hjælper med optællingen.
Når du møder ind på valgstedet, vil valgsekretæren fortælle om dagens gang. Du vil få en introduktion
til de opgaver, du skal være med til at løse. Og så skal alle stemmesedlerne tælles op, inden valgste-
det åbner.
Når den sidste vælger har stemt cirka kl. 20, vil I få en introduktion til optællingen. Derefter skal alle
stemmerne tælles op, og først når optællingen af jeres valgsted er godkendt, kan du tage hjem.
Der er mange regler ved et valg, men bare rolig, du skal ikke kende dem alle som frivillig. Der er
en Information på hvert valgsted, som har styr på lovgivningen og reglerne ved valget. Hvis du er det
mindste i tvivl om reglerne, skal du altid henvise til informationen.
Du skal møde på afstemningsstedet kl. 8, og blive til den til sidste stemme er talt op. Det kan godt
blive sent særligt på de større afstemningssteder.
Du skal selv sørge for transport til og fra valgstedet. Udgifter til transport og parkering refunderes ikke.
Der går offentlig transport til de fleste af valgstederne i Aarhus Kommune, ligesom der er mulighed for parkering langt de fleste steder.
Hvis uheldet er ude, og du må melde afbud, er det vigtigt, at du gør det omgående. Alle hænder er vigtige for at afvikle valget på en god måde. Giv derfor besked til Valgsekretariatet hurtigst muligt, så vi kan prøve at finde en afløser.
Vi sørger for god mad og drikke til hele dagen. Der må ikke nydes alkohol på valgstederne. Der vil dog blive serveret en øl eller vand, som afslutning på dagen.
Som frivillig får du diæter, som er skattepligtige. Beløbet er 900 kr. i 2024, der udbetales til din NemKonto senest 2 mdr. efter valget.
Tag tøj på du har det godt i. Du må ikke bære emblemer, mærkater eller lignende, som er udtryk for en politisk holdning og kan påvirke vælgerne. Medbring evt. et par skiftesko, da du skal stå op i længere tid i løbet af dagen, og når stemmerne skal tælles.
Vi glæder os til at se dig til en hyggelig valgdag!