22. januar 2025
Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer har fuld forståelse og respekt for den aktuelle klimasituation.
Fællesrådet går generelt ind for en bæredygtig by og grøn omstilling til vedvarende energi og bæredygtighed som en del af klimaløsningen, når det er gennemtænkte og velovervejede helhedsløsninger, som er frembragt med indsigt og viden samt med mening, omhu og omtanke, og som er til fælles gavn og glæde for både miljø, by og borgere.
Grønne tiltag bør placeres på rette sted og tid, og Aarhus Havn er ikke rette sted at placere kæmpe-vindmøller, på et aktivt havneområde og transportcenter, nær ved Havnefronten, tæt bymæssig boligbebyggelse, rekreative områder og maritim natur.
Kæmpe-vindmøller bør ifølge regeringens officielle energipolitik placeres i havvindmølleparker ude på havet, hvor de generer mindst og producerer mest vindenergi.
Det er ikke bæredygtigt, og fremmer ikke forståelsen og viljen til grøn omstilling, at genere titusindvis af borgere og visuelt ødelægge Aarhus Havnefront med dominerende kæmpe vindmøller.
Der må være andre bæredygtige muligheder, som udnytter de stedbundne forhold, fx etablering af havvands-varmepumpeanlæg og andre energi-anlæg som fx geotermisk varme på Aarhus Havn.
Aarhus Ø er i sig selv en bæredygtig og mangfoldig bydel, som genbruger og bebygger gamle opfyldte havnearealer, med kompakte lavenergi etageboliger, med korte afstande og minimal transport til by, indkøb, arbejdspladser, rekreative områder, vandsport, skov og maritim natur.
Aarhus Ø giver borgerne mulighed for et aktivt bæredygtigt liv med et lille CO2-aftryk.
Aarhus har de seneste 25 år arbejdet seriøst og målrettet med en flot og visionær Masterplan for Havnefronten, og etableret en helt ny ikonisk bydel for 12.000 beboere og 6.000 arbejdspladser på Aarhus Ø.
Ideén med Masterplanen og Havnefronten, med Dokk1, Havnepladsen og Navitas samt Aarhus Ø og Havnebadet, var at skabe udsyn og sammenhæng mellem Aarhus og Bugten, samt at skabe rekreative arealer på Havnefronten og Aarhus Ø for alle byens borgere.
Samtidig skabtes en flot ankomst til Aarhus fra havet/bugten med indsyn til Domkirken, Toldboden, Rådhuset, Universitetet og andre markante bygningsværker/landmarks.
Havnens kraner med 110 m høje oprejste lastebomme, står som en flot og stolt skyline med klar og tydelig signatur, og byder velkommen til Danmarks største havneby.
Placering af 230 m høje kæmpe-vindmøller på Aarhus Havn vil forstyrre og ødelægge disse flotte udsyn og indsyn, og er helt ude af proportion med byens og havnefrontens skala.
Til sammenligning er Aarhus Rådhustårn 60 m højt, HL-Tower 94 m højt, Spiret på Aarhus Domkirke 96 m højt, Toldboden 33 m høj og Bestseller 48 m høj.
KæmpeVindmøller på Aarhus Havn vil skabe stor visuel påvirkning af Havnefronten og Aarhus By samt Aarhus Bugt.
KæmpeVindmøllerne på Aarhus Havn ligger tæt på tæt befolkede områder og rekreative arealer på Aarhus Ø.
Kun godt 1000 m fra de 230 meter høje kæmpevindmøller bor der pt. op til 7.000 personer, og indenfor få år 12.000 personer. Dertil kommer pt 5.000 personer som dagligt arbejder på Aarhus Ø, og indenfor få år 10.000 personer.
Foruden de mange turister og besøgende til Havnebadet og Aarhus Ø, som appellerer til aktivt friluftsliv og rekreativt udeophold for alle byens borgere.
Der er mange bekymrede og frustrerede borgere og beboere på Aarhus Ø, som frygter de trivsels-, helbreds- og sundhedsmæssige konsekvenser af de mange gener kæmpe-vindmøllerne vil give.
Vindmøllerne på Havnen vil medføre støj-og vibrationer samt lavfrekvent lyd dag og nat, samt pulserende skyggekast om dagen og lysglimt om aftenen/natten, for de mange som bor tæt ved på Aarhus Ø.
Beboerne på Aarhus Ø er i forvejen periodevis støjbelastede fra havnen, med støjniveauer som ligger tæt på eller over grænseværdierne, og akkumulerende lavfrekvent støj fra vindmøller vil bevirke at grænseværdierne markant overskrides.
KæmpeVindmøller på havnen vil begrænse vores aktive og dynamiske havns funktioner som havn og transportcenter.
Støjgener, vibrationer, sus, skyggekast og refleksioner vil genere dem som arbejder på havnen og i krantårnene, samt havnens mange kunder og gæster til Molslinien og vandflyver.
Havnens funktioner vil blive begrænset af hensyntagen til gener og respektafstande for nedfaldende is fra vindmøllevinger, eller løsdele der slynges omkring ved vindmølle-kollaps, ligesom vindmøller kan forstyrre fly og skibes radarsignaler.
KæmpeVindmøllerne vil medføre sikkerheds-risici, gener og begrænsninger for både kraner, containerskibe, krydstogtskibe, Molslinien og Vandflyver.
Endvidere vil kæmpe-vindmøller på Havnen påvirke/begrænse Aarhus Bugten som internationalt sejlsports-farvand.
Beslutningsforslaget om at opstille 230 m høje kæmpevindmøller på Aarhus Havn er uden respekt for og uden hensyntagen til at tusindvis af borgere vil blive generet og negativt påvirket, foruden de store gener og risici for arbejdere, besøgende og rejsende på Aarhus Havn, samt den store visuelle påvirkning/ødelæggelse af vores fælles Havnefront, By og Bugt.
Gældende Vindmølle-lovgivning er på mange måder forældet og ufuldstændig i forhold til hensyntagen til og beskyttelse af borgerne.
Eksempelvis har Afstandskravet til beboelse (naboafstandskravet) været uændret gældende siden det 26 år gamle Vindmøllecirkulære fra 1999, uden hensyntagen til den enorme tekniske udvikling der er sket med nutidens kæmpevindmøller.
Og eksempelvis skal Støj fra vindmøller kun måles og godkendes ved vindhastigheder på 4 og 8 m/s og ikke andre vindhastigheder.
Og eksempelvis måles Eksponeringstiden for pulserende Skyggekast kun i det split-sekund en vindmølle-vinge passerer solen, og ikke den reelle eksponeringstid hvor vindmøllen står foran solen.
At Beslutningsforslaget forlods erklærer Aarhus Havn for ”Velegnet til opstilling af store vindmøller” med ”betydelig afstand til beboelse” og en ”robust lokalitet for opstilling af vindmøller der tager højde for miljøhensyn og støjpåvirkning”, er en respektløs og udokumenteret påstand uden forståelse af den kontekst man er i.
Med venlig hilsen
Ole L. Mikkelsen (Formand) og Jan Schrøder Christiansen (Næstformand)
Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer