27. april 2024
Jeg håber med dette indlæg, at jeg kan motivere en eller flere personer til at interessere sig for udviklingen udenfor vores vinduer. Det drejer sig om en bestyrelsespost i Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer (FAØ).
Der er 34 Fællesråd i Aarhus Kommune, som fungerer som en paraplyorganisation for mange ejerforeninger, grundejerforening, virksomheder mv. Kommunen kan ikke overkomme at tale med alle, og derfor må vi samles i Fællesråd.
Det hele startede i 2016 da jeg blev kontaktet af 2 beboere fra Aarhus Ø, der spurgte, om vi ville være med til at protestere mod, at SHIP projektet blev forhøjet med 2 etager. De havde regnet ud, hvor mange lejligheder det ville genere. Det ville vi godt, og vores indsats betød, at kommunen tog planerne af bordet.
Det gjaldt senere Nordea projektet, hvor Nordea havde samarbejdet med kommunen i 1 ½ år omkring et hovedsæde på 14 etager, opført ved siden af Bestseller, der er på 8 etager. Hvilken mur mod bugten. Her blev projektet også taget af bordet.
Fællesrådet er startet i Langelinieparken, hvor det også havde til huse i de første år. Det var her vi fik besøg af rådmanden for Teknik og Miljø, som anbefalede os at lave et Fællesråd. Og vi blev der orienteret om, hvad et Fællesråd er.
Under forhandlingerne med Aarhus Kommune omkring Fællesrådets geografiske udbredelse, blev vi enige om, at skulle dække rundt om havnen, og derfor navnet ”De bynære havnearealer”.
95% af arbejdet i Fællesrådet vedrører Aarhus Ø. Da de, der har købt byggegrundene på Aarhus Ø, allerede har aftaler med kommunen, der er mange år gamle, har vi ikke haft store muligheder for ændringer. Vores opgave har været korrektioner til hverdagens forhold. Men i kommende byggeansøgninger, skal der være høring af de nærmeste naboer, samt områdets Fællesråd.
Hvis du kunne tænke dig at deltage, vil du komme til at møde de personer, der træffer beslutninger om vores hverdag, såsom politikere og herunder rådmænd og embedsmænd. Kommunen har oprettet en afdeling for Fællesrådene og vi har fået en kontaktperson.
Normalt får man 5 min. foretræde for Teknisk Udvalg. Sidst vi var der, fik vi 50 min. og stadsarkitekten deltog samt flere politikere og endda en der deltog via internettet. Han sad i København.
Vi har fået en identitet. Alle møder op i dag. Den helt store sag er Pier 3. Det er en kæmpe udfordring.
På Vestsiden, har vi opfyldningen, som er det sandareal med vandpytter, der ligger lige udenfor vores vinduer. Det blev udlagt til Havnerelaterede sportsaktiviteter i 2012, og besluttet i byrådet i 2015, og alligevel har vi holdt godt øje med, at der ikke kommer 4 etager med boliger og restauranter. Og først 8 år senere – i 2023 – har vi fået at vide, at kommunen nu er ved at byggemodne området, og det bliver til havnerelaterede sportsaktiviteter. Den endelige plan er ikke offentliggjort, men vi har fået en foreløbig. Så har området fået navneforandring til: ”Den Blå ForeningsØ”.
Hvis vi ser på Petroleumsbakken, så har jeg i min formandstid for Langelinieparken 2 gange skrevet til Kommunen, for at få belysning på bakken. Begge gange fik vi et kort svar tilbage: ”Aarhus Kommune etablerer ikke belysning på skovstier”. Nu har jeg så skrevet for tredje gang på Fællesrådets vegne, og fået et svar, der er underskrevet af rådmanden. Petroleumsbakken er nu kommet på venteliste over stier, der skal have belysning. Og så er bakken blevet opgraderet til niveau 2 i forbindelse med snerydning og anden rengøring. Det har I kunnet se her i efteråret.
Som repræsentant for Vestsiden, deltog jeg i HAL’s visionsseminar (Havneforeningen Aarhus Lystbådehavn). Det er en overordnet organisation for 26 klubber med havnerelaterede aktiviteter. Det skete over 3 weekender, og der er der kommet en meget omfattende rapport, som indgår i Kommunes planlægning.
Jeg kan love dig, at Vestsiden er involveret i de fremtidige planer. Ingen visioner uden Vestsiden. Vi skal være nærværende.
Der kommer en forbindelse fra Aarhus Ø til Træskibshavnen? Men hvilken, og hvad med trafikken på Vestsiden? F.eks når der er Internationalt stævne med flere tusinde tilskuere, og der er adgang fra Vestsiden. Skal Letbanen have et stop ved overgangen? Hvor skal det stop ligge. Hvad med cykelparkering?
Dansk Cykelforbund vil gerne have en supercykelsti der føres under letbanen. Hvor skal den føres under? Når der skabes en underføring, så kræver det et stort areal på begge sider.
I visionsplanerne for kommunen, er der fortsat tanker om en ”strandpark” fra Fiskerihavnen til Den Permanente. Hvordan kommer folk derud? Vi vil gerne, at der tænkes parkeringspladser ind allerede nu, mens der stadig er ledige arealer på Pier 3.
Trafikforholdene på Fiskerivej er et emne. Får det nogen betydning for os? Det er rart at sidde ved bordet, når der kommer mærkelige idéer op.
Kan man forestille sig, at der etableres en kaj på Den blå ForeningsØ, hvor både kan tømme deres septiktanke og få fyldt brændstof på. Det giver tung trafik. Giver det lugtgener? Der er altid snavset omkring affaldspladser.
Der er meget vi ikke kan forhindre, men vi kan være med til at skabe løsninger, der er tilfredsstillende for os der bor på Vestsiden.
FAØ kom med et idéoplæg til ”Opfyldningen” – eller Den blå ForeningsØ – for nogle år siden. Vi fik ingen respons. Det oplæg som Aarhus Kommune nu er kommet med, ligner til forveksling noget, vi har set før.
Så vi har indflydelse, men procestiden er bare enormt lang.
Bestyrelsen i FAØ er meget kompetent og vi har et hyggeligt miljø. Vi holder møde én gang om måneden og det tager 2 timer.
Har det vakt din interesse, så kontakt
Paul Henrik Sørensen
Mobil +45 40 55 44 99, mail ph.sorensen@icloud.com